Techtogether 2018 mérnökverseny

 

2018-ban is, immár hagyományt teremtő módon, részt vett tanszékünk Pannon Racing nevű hallgatói csapata a Hungexpon megrendezésre kerülő Techtogether felsőoktatási versenyen.A rendezvény több feladatrészből állt, melyeket 3 napon keresztül teljesítettek a csapatok. Az eredményes szereplés és a kvalifikáció elengedhetetlen részét képezte az előzetes tervezési feladatok teljesítése, melyben helyett kapott pl.alkatrész tervezése és méretezése CAD szoftverben, vagy valamilyen minőségirányítási probléma megoldása is. A helyszínen, az ún. "expo-catching" során a csapatok az autóipari kiállítók és beszállítók munkatársait felkeresve oldották meg a feladatokat. A verseny része volt egy expo témához kötődő terjedelmes kvíz kitöltése is.

techtogether2018.jpg


A versenyen az eddigi évekhez hasonlóan, a legtöbb magyarországi egyetemről neveztek csapatok. A szoros és kiélezett mezőnyben a Pannon Racing csapatunk az eredményesnek számító, erős középmezőnyben végzett, a 8. helyen a 14 csapatból. Az első 3 helyen a BME Formula Racing Team (Bp), az Arrabona Racing Team (Győr) és a Szombathelyi Gépész csapata végzett, rendre 762, 728 és 727 ponttal.


Idén is bízunk benne, hogy még jobb eredménnyel vehetünk részt a versenyen 2019 őszén.

Claas Unitech 2018 mérnökverseny

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a CLAAS UniTech mérnökversenyt, ahol műszaki egyetemi hallgatóknak kellett egyedi építésű arató- és cséplőgépekkel a mezőgazdasági munkát szimuláló feladatokat megoldaniuk.

A hallgatók 2-4 fős csapatainak kellett egyedi tervezésű mezőgazdasági gépeket építeniük, amelyekkel különböző ügyességi, a való élet problémáit szimuláló feladatokat oldottak meg. Az eseményre nagy volt az érdeklődés, ugyanis 30 csapat nevezett.

A Pannon Egyetemről első ízben vettek részt hallgatók a versenyen, amely fontos tapasztalatokkal gazdagította a résztvevőket. Két csapat is a döntőbe jutott, ahol a Farmers of Pannon University a 8., a Tímném pedig a 9. helyet érte el.

 

pannonfarmers_2.jpg

"Betakarítás"

Sokoldalú gépekre volt szükség, ugyanis az április 19-i, Törökszentmiklóson rendezett döntőn 3 feladatot is teljesíteni kellett. Először a megépült kombájn mobilitását tették próbára szlalompályán és egy fékezőteszten, majd az aratási feladat következett, ahol teniszlabdákat és fakockákat kellett „betakarítani”, valamint szortírozni. A gépek valódi használhatóságát egy reális akadályokat szimuláló fárasztóteszt keretein belül is próbálták bizonyítani: a sofőrök különböző terepakadályokon küzdötték át magukat, ügyelve arra, hogy a jármű nehogy járóképtelenné váljon, vagy alkatrészt veszítsen.

A csapatok tagjai:

Farmers of Pannon University (8. helyezés)

Kemény Patrik
Szombathelyi Mátyás
Gerőcs Bálint
Perényi Gellért
Mühlbauer Tamás

 

Tímném (9. helyezés)

Varga Dániel
Béres- Deák Márta
Bánki Nándor
Kertész Bence
Németh Gábor

timname2.jpgAz elért eredményhez gratulálunk!
A csapatok részvétele a Pannon Egyem Gépészmérnöki Intézetének Járműmechatronikai Intézeti Tanszékének segítségével és a szponzorok támogatásával vált lehetővé. A támagtást ezúton is köszönjük!

 

pannon_farmers_3.jpg

Tartóssági teszt

XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny

Hagyományokhoz híven, idén immár 24. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. 2018-ban a Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar (SZTE TTIK) Műszaki Informatika Tanszéke rendez meg, március március 26-28 között. A versenyen ipari automatizálási feladatok megoldását kell megvalósítsák a versenyzők, virtuális és/vagy valós technológiákon Az eredményes csapatokat komoly díjakkal, pénzjutalommal és számos támogatói kategória különdíjjal jutalmazzák a szervezők. Ezen kívül az eredményes helyezés kiemelkedő referenciát, eseteként akár álláslehetőséget is kínál a résztvevőknek.

További infó itt:

http://www.inf.u-szeged.hu/plc

A korábbi évek sikereire és élményeire való tekintettel, a Járműmechatronika Intézeti Tanszék idén is tervezi hallgatói csapat delegálását a versenyre. Max. két, 3 fős csapatnak van lehetősége részt venni a versenyen, illetve a jelentkezés előzetes szintfelméréshez, majd azt követő felkészítéshez kötődik. A versenyen való részvételhez szükséges a házi szintfelmérő eredményes teljesítése.
További információért és regisztrációért Csomós Bencét kell keresni, a C220-ban, január 31-ig.

Elektromos hajófejlesztés a Járműmechatronika Intézeti Tanszéken

Idén ősszel sikeresen elindult a Járműmechatronika Intézeti Tanszék gondozásában egy elektromos hajófejlesztési projekt. A Pannon Rája Solar Boat Team nevű hallgatói csapat lelkes munkájának köszönhetően januárra várható egy RC prototípus elkészítése, mellyel az új fejlesztésű hajómodell hidrodinamikai és hajtásláncbeli jellemzőiket lehet majd vizsgálni. Az így születendő eredmények és tapasztaltok felhasználásával a csapat tervezi elkészíteni a „Kisrájának” keresztelt modell nagyobbik testvérét, egy egyszemélyes versenyhajót, mellyel cél a Monaco Solar Boat Challengen való sikeres részvétel 2019-es idényben. A Pannon Rája facebook oldala elérhető itt:

https://www.facebook.com/pannonraja/

A Pannon Rája folyamatosan várja az elhivatott, lelkes, csatlakozni vágyó hallgatóit, mérnöki és gazdasági területről. Jelentkezni fél, max. egy oldal terjedelemben megírt motivációs levéllel lehet, melyben a jelentkező kitér a csatlakozás motivációjára, kedvenc szakmai témaköreire, korábbi tapasztalataira, miként és miben szeretne részt venni a csapat fejlesztési tevékenységeiben és várhatóan heti hány órát tud egy félévben fordítani a projektre. A jelentkezést Árkovits Andrásnál, a csapatkapitánynál az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vagy a csapatkoordinátornál, Csomós Bencénél a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen van lehetőség leadni.

2 különdíj, összesített V. helyezés a Pannon Racing-gel a Techtogether 2017 versenyen

A Pannon Racing csapata a Pannon Egyetem, Járműmechatronika Intézeti Tanszék színeiben idén is képviseltette magát a 2017-es Autopro Kiállítás keretében megrendezett, Techtogether versenyen. A verseny során a csapatoknak iparban előforduló problémákat kellett megoldaniuk, gyakorlati és elméleti tudásukat együttesen latba vetve. Mindez alatt a csapatok csapatmunkája, kommunikációs képességeik és a csapatok marketing oldalról figyelembe vehető megjelenése is nagyban hozzájárult a végső helyezésekhez. A versenyen kiemelkedő hangsúlyt kapott a versenyző csapatok korábbi illetve aktuális fejlesztési tevékenységeinek, projektjeinek a bemutatása, melyek során az elkészült járműveket meg is tekinthették az érdeklődők az expón.
A kiállításon számos rangos ipari résztvevő is képviseltette magát, akik különdíjakkal jutalmazták az egyes versenyszámok kiemelkedő csapatait.

A Pannon Racingnek 2 különdíjat is sikerült elhoznia, a Knorr-Bremse által felkínált „Legjobb csapatmunka” és a Nemak Győr Alumíniumöntöde által felajánlott „Legjobb teljesítmény” kategóriában.

Összetettben a Pannon Racing az V. helyen végzett a 16 résztvevő csapat között.

Csapat tagjai:
Árkovits András
Bukovinszky Márton
Dervalics Milán
Dervalics Tamás
Holló Dávid
Tilhof András
Vági Ferenc
Viola Gergely

Csapatkoordinátorok:
Csomós Bence
Kohlrusz Gábor

A versenyről további részletek elérhetők az alábbi linken:
https://autopro.hu/techtogether/Egymillio-forint-nyeremeny-rengeteg-vallalati-ajandek-ilyen-volt-a-Techtogether-2017-ben/23586/

 

Csapatkép kicsi

Intézet vezetőség, kapcsolat

fd 2011

Dr. Fodor Dénes intézetvezető
szoba: C218
telefon: 88/62-4000/6082
e-mail:This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  Ihász Gabriella
szoba: B108
telefon: 88/62-4264
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">
Összes elérhetőség az egyetemi telefonkönyvben: 
http://uni-pannon.hu/index.php/elerhetosegek/telefonkonyv (Géptan Intézeti Tanszék, Járműmechatronika Intézeti Tanszék)
Hírek