KutatásAz intézet szakmai tevékenységére a korábbi és futó projektjeink tapasztalatai alapján széles körű:

  • elektronikus vezérlésű járműrendszerek,
  • intelligens aktuátorok és energia-átalakító rendszerek,
  • mérésautomatizálás és virtuális műszerezés.

Korszerű mérés-adatgyűjtési, jelfeldolgozási, kommunikációs, irányítási, teszt és diagnosztikai feladatok kutatása, fejlesztése és implementálása az autóipari elektronikus rendszerek területén. A kutatás-fejlesztési feladatok érintik a biztonság-kritikus járműrendszerek ”fail-safe” technológiáját, az elosztott beágyazott rendszerek kommunikációját és az automatizált szoftverfejlesztés és fejlesztés támogatás főbb témaköreit, beleértve a beágyazott rendszer szoftverének verifikálási és validálási módszereit is.

Fontos kutatási területként fogalmazható meg a váltakozó áramú hajtások korszerű szabályozási algoritmusai és azok valós idejű implementálásuk. Ezen a területen a kutatások multidiszciplináris jellegűek, jelentős matematikai, villamos (gép) motormodellezési, szabályozástechnikai, gyenge- és erősáramú elektronikai, valamint jelfeldolgozási és digitális jelprocesszorokon alapuló valós idejű implementálási ismereteket feltételeznek. A tématerületen több nemzetközi tudományos konferencia bíráló bizottsági tagságát is ellátjuk (IEEE-Decision and Control Conference, IEEE-American Control Conference, European-Power Electronics and Motion Control Conference). Sikerült komoly nemzetközi kapcsolatokat is kialakítani, melyeket a jövőben ápolni és pályázati formában még intenzívebben művelni kívánjuk. Ezek közül a legfontosabbak a Delfti Műszaki Egyetemmel a lineáris paraméter változós (LPV) rendszerek és nemlineáris rendszerek szabályozása területén, a Duisburgi Műszaki Egyetemmel pedig a megfigyelő bázisú hibadiagnosztika területén. Az elért elméleti eredmények alkalmazási területét ezen egyetemekkel közösen szeretnénk kiterjeszteni az ipari automatizálás és precíziós hajtásokon túl a villamos autók irányába is.

 

  

   

 

Intézet vezetőség, kapcsolat

fd 2011

Dr. Fodor Dénes intézetvezető
szoba: C218
telefon: 88/62-4000/6082
e-mail:This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  Ihász Gabriella
szoba: B108
telefon: 88/62-4264
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">
Összes elérhetőség az egyetemi telefonkönyvben: 
http://uni-pannon.hu/index.php/elerhetosegek/telefonkonyv (Géptan Intézeti Tanszék, Járműmechatronika Intézeti Tanszék)
Szolgáltatások Speciális mérési szolgáltatások